Yüz felci, çeşitli nedenlerle “yüz siniri” dediğimiz yüz sinirinin hasar görmesi sonucu gelişen bir durumdur. Bu sinir, konuşma, yeme, içme, gülme ve jestler için kasların yanı sıra gözyaşı bezi, bazı tükürük bezleri ve dilin bir kısmının hassasiyetini sağlar.
Yüz sinirinde felç var mı?
Evet, 2 tip fasiyal sinir felci vardır. Buna periferik yüz felci ve merkezi yüz felci denir. Aslında toplumda yaygın olarak bilinen ve “fasiyal sinir felci” olarak adlandırılan bir tür periferik fasiyal sinir felcidir. Yüze giden yüz siniri, beyin sapı dediğimiz bir bölgede çekirdeğe sahiptir. Bu çekirdek açığa çıktığında ortaya çıkan durum, medulla boyunca maruz kalmaya ve kadran sinir izine bağlı olarak gelişen bir durum olan merkezi fasiyal sinir felci, periferik fasiyal sinir felcidir. Ve nedenleri ve klinik verileri tamamen farklı. Fasiyal sinirin merkezi felci, serebral damarların, beyin kanamalarının, enfeksiyonların ve beyin tümörlerinin tıkanması ile daha sık görülür. Fasiyal sinirin periferik felci farklıdır.
Periferik yüz sinir felcinin belirtileri nelerdir?
Yüzün bir tarafındaki kasların zayıflığı, o taraftaki kaş kaldırılamaması, gözleri kapatamama, ağızda zarar görmemiş tarafa doğru kayma ve asimetri, kaş kenarının sarkması nedeniyle. ağız, yüz ifadelerinin ve yüz hareketlerinin ihlali. Ayrıca gözyaşı ve tükürük salgısının bozulması, bazı hastalarda tat bozulması ve nadir durumlarda aşırı işitme (hiperakuzi) nedeniyle bir gözde ve ağızda kuruluk meydana gelebilir.
Belirtiler saatler içinde ortaya çıkabilir. Başlangıçta özellikle kulak arkasına uzanan ağrı şikayetleri olabilir.
Periferik yüz sinir felcinin nedenleri nelerdir?
En sık görülen tip, idiyopatik periferik yüz felci dediğimiz Bell felci. Genellikle neden belirlenemez, ancak bunların genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını biliyoruz. Yüz sinir çekirdeğinin bulunduğu beyin sapı bölgesinden başlayarak her seviyede sinir hasarı mümkündür.
Bell felcine ek olarak, daha az bildiğimiz diğer nedenler enfeksiyonlar (zona hastalığı, Lyme hastalığı, kronik otitis media ve mastoidit gibi), travma ve kazalardan kaynaklanan sinir hasarı, multipl skleroz (MS), damar tıkanıklığı, özellikle nörolojik hastalıklardır. beyin sapı hasarı, bölge tümörleri, otoimmün hastalıklar (sarkoidoz, sistemik lupus gibi), bazı Guillain-Barré sendromu türleri, diyabet gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kim risk altında, kim daha yaygın? Erkekler ve kadınlar arasında bir fark var mı?
Öncelikle kadın ve erkek arasında önemli bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Bu benzer oranlarda görülebilir. Gebe kadınlarda fasiyal sinir felci gelişme riski, özellikle doğum sonrası erken dönemde ve üçüncü trimesterde normal popülasyona göre 3 kat daha fazladır. Ek olarak, diyabet ve hipotiroidizm gelişme riski diğer insanlara göre daha yüksektir. Kalıtsal kompresyona duyarlı nöropatili hastalarda nadirdir.