Yap Demeyin Çocuğunuza Örnek Olun

Anne babaların en sık düştüğü hatalardan bir tanesi çocuklarınıza sürekli olarak bir şeyler yap demeleridir. Örneğin; kendisi kitap okumadığı halde çocuğuna kitap oku diyen birçok ebeveyn bulunmaktadır. Bazı çocuklar anne babalarından korktuğu ve hatta çekindiği için zorunlu olarak kitap okuyabilir, ancak birçoğu bu fiili gerçekleştirmez. Çünkü çocuklar yap deyince yapmaktan ziyade anne babalarının yaptıkları taklit etmeyi severler. Bir ailede anne baba kitap okuyorsa çocuk yap denilmeden kitap okumaya başlayacaktır. Çünkü anne baba rol modeldir. Çocuklar rol modelleri gibi olmak, onlar gibi görünmek isterler.http://www.naftalinkokusu.com/wp-admin/post-new.php

İyi olan şeyleri çocuklara aşılamak ve onları kötü olan şeylerden uzak tutmak için öncelikle büyüklerin örnek olması gerekmektedir. Bir ailede anne ile baba sürekli kavga ediyorsa büyük ihtimalle çocuk aşırı sinirli, asabi ve asık suratlı birisi olarak hayatına devam edecektir. Her ne kadar o çocuğa sakin olması söylense de küçükken ailesinden gördüğü davranışları taklit etme eğiliminde olduğu için sakinliğini uzun süre koruyamayacaktır. Çünkü çocuklar gördüklerini yaparlar yap denileni nadiren yaparlar.

Babası tıraş olurken küçük oğlunuzun da tıraş olmaya çalıştığına denk gelmişsinizdir ya da siz yokken gizli gizli tıraş oluyormuş gibi yaptığını fark etmiş olabilirsiniz. İşte bu davranış babanın rol model olduğunun ve çocuğunuzun da onu rol model olarak kabul edip davranışlarını sergilediğinin kanıtıdır. Küçük kızınız siz yemek yaparken izleyip evcilik oynarken sizin yaptığınız yemekleri yapıyorsa yine örnek alma davranışı söz konusudur. Verdiğimiz örnekleri çoğaltmak mümkündür. Sözün özüne inecek olursak çocuklarınıza bir şeyleri yapmasını öğretmek istiyorsanız öncelikle kendiniz yapmalısınız.

Sizi örnek alıp bir şeyler yapmaya çalışan miniklerin heveslerini kırmamanız da aşırı derece önemlidir. Çocuğunuz sizin de yapmasını istediğiniz bir şeyi yapmaya çalışıyorsa ona destek olup başarıya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken onu yaptığı hatalar ile yargılamayın. Bir şeyleri başaramıyorsa dahi bugün olmasa da yarın ya da sonraki gün başarabileceği yönünde telkinlerde bulunarak motive edin.

Related posts

Leave a Comment