RAM ve ROM, bilgi teknolojisi ve teknoloji sektörüne özel ilgi duyanlar tarafından sıklıkla duyulan ve çoğu zaman tam olarak anlaşılmayan iki kavramdır. Bu nedenle, bu kavram kargaşasını gidermek için bu iki kavrama bakacağız.
RAM nedir?
Bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar birçok teknoloji ürününde en önemli cihazlardan biri olan rastgele erişimli bellek (RAM), geçici depolama birimi veya RAM için alan olarak adlandırılabilir. Geçici RAM’de; İşletim sistemi de dahil olmak üzere bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda çalışan uygulamaların anlık verileri kaydedilir. Uygulamayı çok kısa bir süreliğine kapatsanız bile bu veriler bir süre saklanmaya devam eder ve ardından RAM’den silinir. Ayrıca uygulamada değiştirdiğiniz bir ayarı kaydetmezseniz, kaydetmediğiniz ayar veya ayarlar geçici olarak RAM’e kaydedilir.
Ancak, bilgisayarınızın fişini çekerseniz, RAM’de hiçbir veri kalmaz.
ROM nedir?
Salt okunur bellek (ROM), salt okunur verileri depolayan bir bellek yongasının adıdır. Bu nedenle ROM’daki veriler okunabilir ancak yeni bir veri girilemez. Bilgisayarlardaki BIOS yongası buna iyi bir örnektir.
Ayrıca üretim aşamasında kaydedilen veriler bu çipler üzerinde kalıcı olarak saklanmaktadır. Örneğin, bir BIOS yongası, bilgisayarın önyüklenmesini sağlayacak verileri içerir. Ancak ROM sadece bilgisayarlarda kullanılmaz. ROM’lar, bulaşık ve çamaşır makinelerinden buzdolaplarından kahve makinelerine kadar çok çeşitli cihaz ve cihazlarda bulunabilir.
ROM kullanmanın temel amaçları: Kazayla değiştirilemeyecek önemli verilerin depolanmasıdır. ROM’da depolanan veriler statik olarak sağlanır, bu nedenle güncelleme gerekmez.
Çeşitli ROM türleri mevcuttur. Bunlar; MROM, PROM, EPROM ve EEPROM diğer ROM türleridir. Bu türlerin anlamları kısaca şu şekildedir:
MROM: Bir kez değiştirilebilen kalıcı bellek.
PROM: programlanabilir salt okunur bellek.
EPROM: silinebilir ve programlanabilir salt okunur bellek.
EEPROM: Bu, elektrikle silinebilir ve programlanabilir bir bellektir.
RAM ve ROM arasındaki fark nedir?
Ana fark: RAM’in silinebilen ve yazılabilen belleği varken, ROM’un yalnızca okunabilir belleği vardır.
Diğer bir fark ise RAM’in geçici bellek olması, ROM’ların ise verilerini sonsuza kadar tutabilecek bir yapıya sahip olmalarıdır.
Güç kapatıldığında, RAM belleği silinir, ancak ROM belleği silinmez.
Son olarak, RAM fiyatları genellikle ROM fiyatlarından daha yüksektir.