Bir pnömotoraks, “çöküş” olarak tanımlanan akciğerin bir kısmının veya tamamının sıkışmasıdır. Akciğerler göğüs kafesine plevra adı verilen biküspit bir zar ile bağlıdır ve tabakalar arasında hava yoktur.
Akciğerlerin yüzeyinde oluşabilen ve sağlıklı kişilerde rahatsızlığa neden olmayan kabarcık veya bül adı verilen hava keseciklerinin neden olduğu basınç farkı nedeniyle akciğer çöker ve akciğerin içindeki hava plevra ile primer (primer) arasına dolar. spontan (kendi kendine gelişen) pnömotoraks oluşur …
Ancak yaralanmalarda, kırık bir kaburga akciğeri deldiğinde veya delinme yaralarında göğüs boşluğunun dış ortama açılması sonucu plevral tabakalar arasında sıkışan hava akciğerin çökmesine neden olarak pnömotoraksa neden olur. Buna ek olarak bazı kronik akciğer hastalıkları da pnömotoraksa neden olabilir.
Sigara, önceden herhangi bir rahatsızlık veya yaralanma olmaksızın ortaya çıkan pnömotoraks (primer spontan pnömotoraks) için ana risk faktörlerinden biridir: sigara içmenin pnömotoraks riskini 10 ila 20 kat artırdığını gösteren çalışmalar vardır.
Ayrıca primer spontan pnömotoraks, fiziksel olarak uzun ve zayıf kişilerde ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Bir zamanlar pnömotoraks geçirmiş bir kişi, hiç yaşamamış kişilere göre daha yüksek re-pnömotoraks riski altındadır.
Belirtiler
Pnömotoraks aniden gelişen ve bazı durumlarda hayatı tehdit edebilen bir hastalıktır. Pnömotoraks belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
Göğüste veya kürek kemiğinin altında ani başlayan bıçaklama ağrısı.
Göğüste sıkışma
Ani başlayan nefes darlığı, hava eksikliği
Zayıf veya kafası karışmış hissetmek
Bu belirtiler kendiliğinden veya yaralanmadan sonra ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardım almanız önerilir.
Teşhis yöntemleri
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi toplayıp muayeneyi tamamladıktan sonra, teşhisi doğrulamak için bazı testler gönderebilir, örneğin:
Göğüs röntgeni
Bu, pnömotoraksı saptamak için en sık kullanılan yöntemdir. Plevral tabakalar arasında hava olup olmadığını ve varsa yaklaşık miktarını belirleyebilirsiniz.
Bilgisayarlı tomografi (BT)
Göğüs boşluğunun detaylı görüntülenmesi yapılır.
arteryel kan gazı
Bu kan testi, kanınızdaki oksijen, karbondioksit ve belirli bileşenlerin miktarını kontrol eder ve kanınızın asitliğini belirler. Solunum sıkıntısının derecesini ölçmek için kullanılır.
nabız oksimetresi
Yaklaşık kan oksijenlenme miktarını belirler