Omega-3’ün Sağlığımıza Yararları

İnsan vücudu için gerekli olan, ancak insan vücudunun üretemediği omega-3 yağ asitleri, insanın her yaş döneminde ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç, anne karnında başlar ve yetkinlik, yaşlılık döneminde de devam eder. Omega 3 yağ asitleri:omega 3ün fayları, omega 3 nelere iyi gelir, omega 3 kaynakları

kalp hastalıkları, kalp krizi, akut inme riskini azaltır, dikkat eksikliğini büyük ölçüde giderir, hiperaktivite bozukluğunu düzeltir, bağışıklılık sistemini güçlendirir, kanseri büyük ölçüde önler, kanın akışını kolaylaştırır ve kanın koagülasyonunu önler, romatizmal hastalıklara karşı mücadele eder, insulin kullanımını gözle görülür düzeyde artırır, ki bu da şeker hastalarının en büyük problemlerinden birisi, yüksek kilolu insanların zayıflamasını bir nebze kolaylaştırır, depresyonu hafifletir, kan basıncını düzenler, beyin gelişimi döneminde beynin gelişmesine yardım eder (beynin 60%’i yağdan oluşur ve bu yağların üçte biri omega-3 yağ asitleridir), büyüme devrindeki çocukların öğrenme kabiliyetini artırır, gebelerin omega 3 alımı, daha doğmamış bebeğin beyin gelişimini destekler, göz hasarlarını önler vb.

Omega-3 yağ asitleri çok faydalı olsa bile, doktorlar tarafından günde 1-3 gram’dan fazla tüketilmemesi önerilir. Dikkatli kullanılmaması sonucunda, omega-3 yağ asitleri yarardan daha çok zarar getirebilir. Bunu için önerilen miktarda omega-3 tüketilmeli. Omega-3’ün dikkatli kallanılmaması sonucunda:

karaciğer hastalarında karaciğer kanamasına yol açabilir, kan şekerinin kontrölünde zorluklar yaratabilir, kalp hastalıklarını önlediği gibi, daha da ciddi kalp hastalıklarına yol açabilir vb.

Önerilen miktarda omega-3’ten daha fazlasını tüketmek sağlık için oldukça zararlı olabilir. Bunun için tüketilen omega-3 yağ asidi miktarına dikkat edilmeli, özellikle çocuklar için.

Omega-3’ün Bulunduğu Besinler

Yukarıda söylediğimiz gibi vücudumuz kendiliğinden omega-3 yağ asidi üretemez. Omega-3 yağ asidi mutlaka tüketme yoluyla alınmalıdır. Omega-3 yağ asidi bazı besinlerde bolca bulunmaktadır. Bu besinler:

yağlı balıklar (özellikle soğuk suda yaşayanlar), ceviz, semizotu, keten tohumu, kurutulmuş nane, kurutulmuş tarhun otu, kurutulmuş mercanköşk, filizlenmiş turp tohumu, ceviz yağı, sarımsak tozu gibi besinlerdir.

Omega-3 yağ asidi somon balığında, hamsi balığında, ton balığında, lüfer balığında, uskumru balığında, ringa balığında ve birçok balıkta bulunmaktadır. En çok omega-3 yağ asidi en yağlı balıklarda bulunur. Mesela, ringa balığının 100 gramında yaklaşık olarak 11861 mg omega-3 yağ asidi vardır.

Related posts

Leave a Comment