Günlük rutinler ve aktiviteler vücut sağlığını doğrudan etkileyen unsurlardır. Özellikle fizyolojik sistem içerisinde gerçekleşen biyokimsayal işlevler, salgılanan hormonlar doğrudan kişinin rutini ve alışkanlıkları ile bağlantılıdır. Melatonin de beynimizde epifiz isimli bir salgı bezinden salgılanan bir çeşit hormondur. Bu hormonun salınımı kişinin günlük aktiviteleri ile doğrudan bağlantılıdır.
Melatonin hormonu temel olarak insan vücudunun uyku ve uyanıklık döngüsünü düzenlemektedir. Ayrıca kan basıncının düzenlenmesinde, mevsimsel üreme dürtülerinin dengelenmesinde ve bunun gibi günlük döngü ile sürekli farklılaşan unsurları senkronize etmede önemli görev oynamaktadır. Lipofik özelliği sayesinde vücutta yer alan tüm yapılara ulaşabilmekte, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan melatonin hormonunun salınımı için karanlık bir ortam gerekmektedir. Söz konusu bu durum beyinde bulunan pinealositler yani ışığa duyarlı hücreler tarafından yönetilmektedir. Kısacası aydınlık bir ortamda melatonin hormonunun salınımı dururken karanlık bir ortamda başlamaktadır. Bu durum sebebiyle bu hormona Drakula hormonu da denilmektedir. Genellikle saat 21.00 – 22.00 saatleri arasında salınım düzeyi artar ve sabaha doğru 02.00 – 04.00 saatleri arasında zirve yapar. Peki melatonin hormonu ne işe yarar?
Melatonin en başta vücudun uyku ve uyanıklık zamanını belirlemektedir. Havanın ya da ortamın kararması ile birlikte hormon salınımı başlar ve geç saatlerde zirve yapar. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir.
- Melatonin hormonu uyku süresinden bağımsız olarak uyku kalitesini doğrudan artırmaktadır. Kaliteli bir uyku için bu hormonun salınımı gereklidir. Melatonin hormonu seviyesinin normal sınırların aşağısında kalması birtakım uyku rahatsızlıklarına neden olabilir.
- Antioksidan özelliği sayesinde hücrelerin hasar görmesi engellenir.
- Vücudu hem enfeksiyonlara hem de hastalıklara karşı korur.
- Göz sağlığı için oldukça önemlidir.
- Birçok kanser türüne karşı vücudu korur. Özellikle de kolon ve meme kanseri üzerinde melatonin hormonunun doğrudan bir etkisi olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.
- Kaygı bozukluğu, uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar nedeniyle kullanılan ilaçların dozu azaltıldığında görülen yoksunluk semptomlarının şiddetini azaltır.
- Stres ve depresyon gibi unsurların bağışıklık sistemine olan etkisini azaltır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.