Koma, travmatik beyin hasarı, felç, beyin tümörü, şeker hastalığı, enfeksiyon, ilaç veya alkol zehirlenmesi gibi altta yatan çeşitli durumlardan kaynaklanan uzun süreli bilinçsiz duruma verilen addır. Komada olan kişiler ağrılı uyaranlara, ışığa veya sese cevap veremezler. İnsanların normal bir yaşam döngüsü yoktur ve bir kişi gönüllü olarak hareket edemez. Komadaki kişiye komadaki kişi denir. Bu bilinçdışının en gelişmiş halidir.
Koma tıbbi bir acil durumdur ve beyin işlevini korumak için hızlı bir eylem planı gerektirir. Doktorlar, komanın altında yatan nedeni anlamak için bir dizi kan testi ve beyin taraması isteyecek. Bu testler ve taramalardan sonra uygun tedaviye başlanabilir. Koma nadiren birkaç haftadan uzun sürer. Daha uzun süre bilinçsiz kalan insanlar kalıcı vejetatif bir duruma girebilirler. Koma nedeniyle bir yıldan fazla bir süredir sürekli vejetatif bir durumda olan kişilerin uyanma olasılığı düşüktür.
Komaya ne sebep olur?
Travmatik beyin hasarı
Genellikle trafik kazaları veya şiddet eylemlerinden kaynaklanan travmatik beyin kanaması, komanın en yaygın nedenlerinden biridir.
İnme (felç)
Engellenen arterlerin veya kan damarlarının yırtılmasından kaynaklanabilen beyne giden kan akışının azalması veya kesintiye uğraması komaya yol açabilir.
Tümörler
Beyindeki veya beyin sapındaki tümörler komaya neden olabilir.
Şeker hastalığı
Diyabetli kişilerde hiperglisemi veya hipoglisemi komaya neden olabilir.
Oksijen yetersizliği
Bir kalp krizi geçirdikten sonra boğulmaktan veya canlandırılmaktan kurtarılmış kişiler, beyinlerindeki oksijen eksikliği nedeniyle uyanamayabilir.
Enfeksiyonlar
Ensefalit ve menenjit gibi enfeksiyonlar beyin ve omurilikte veya beyni çevreleyen dokularda şişmeye neden olur. Bu enfeksiyonların ağır vakalarında beyin hasarı ve koma gelişebilir.
Konvülsiyonlar
Uzun süreli nöbetler komaya neden olabilir.
Toksinler
Karbon monoksit ve kurşun gibi toksinlere maruz kalınması halinde beyin hasarı ve koma durumu meydana gelebilir.
Uyuşturucu ve alkol
Alkol ve uyuşturucu kullanımı komaya neden olabilir.
Komanın komplikasyonları nelerdir?
Komadaki bazı insanlar yavaş yavaş iyileşebilirken, herkes o kadar şanslı değildir. Çoğu durumda, bitkisel durum uzun süre devam edebilir veya hatta ölebilir. Koma yaşamış kişiler% 100 iyileşemeyebilir ve bazı küçük aksaklıklar ve sıkıntılarla hayatlarına devam etmek zorunda kalabilirler. Ayrıca koma sırasında; Bacaklarda mesane enfeksiyonları ve kan pıhtılaşması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.