Karaciğer Yağlanması Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması çeşitli sebepler ile karaciğerde yağ toplanması durumunu ifade eden bir hastalıktır. Her sağlıklı vücudun karaciğerinde belirli bir düzeyde yağ bulunması normaldir ancak bu düzeyin çeşitli nedenlerle artması bazı olumsuzluklara neden olur.karaciğer yağlanması, karaciğer yağlanması nedenleri, karaciğer nasıl yağlanır

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normal düzeyin üzerinde yağ birikmesi nedeniyle kendini gösteren bir çeşit hastalıktır. Yağlanmanın derecesi ve düzeyi arttıkça karaciğerde iltihaplanma meydana gelecek ve organların işlevinde azalmalar görülecektir. Zamanla karaciğer hücrelerinde nekroz görülebilir ve karaciğer kanseri, siroz gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabilecektir. Peki karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanması çeşitli evrelere sahiptir. Eğer erken evreler ise belirtiler hafif düzeyde ve ayırt etmesi zor olacaktır. Hatta çoğu zaman bu evrede belirtiler yoktur ve hastaların günlük rutinini etkileyecek kadar bir etkisi olmamaktadır. Ancak rahatsızlık ilerledikçe ve yağlanma derecesi arttıkça hastalar belli başlı bazı belirtiler ile karşılaşacaktır. İlk belirti karnın sağ üst kısmında basınç ve dolgunluk hissetmek olacaktır. Bu basınç karaciğerin büyümesinden ve dokulara, kemiklere basınç uygulamasından kaynaklanmaktadır. Karaciğeri aşırı yağlanan ve dolayısıyla büyüyen hastaların karaciğerleri kaburgalara baskı ve basınç uygulayacaktır. Bu nedenle de karaciğer yağlanması bu evrelerde hekimler tarafından fiziki muayene yardımı ile teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte yağlanmanın belirtileri olarak; halsizlik, enerji düşüklüğü, kaburgada, göğüste ve karın bölgesinde ağrı, çabuk yorulma, iştahsızlık, kusma, sarılık ve mide bulantısı sayılabilir.

Karaciğer yağlanmasının birçok nedeni olabilir. Ancak genellikle metabolizma ile doğrudan ilişkilidir. Vücudun metabolizması ve enzim dengeleri çeşitli nedenler ile bozulduğunda karaciğer yağlanmaya ve doğal olarak da büyümeye başlar. Bu durumun en büyük tetikleyicilerinden biri sağlıksız beslenmek, düzensiz uyku alışkanlıklarına sahip olmak, fazla yağlı gıdalar tüketmek gibi durumlar vardır. Obezite, sigara ve alkol kullanımı, ani kilo kayıpları ya da artışları, sürekli kullanılan bazı ilaçlar, hareketsiz bir hayat tarzı, düzensiz bir hayat tarzı, yüksek kolesterol, insülin direnci, diyabeti, gebelik gibi durumlar karaciğer yağlanması için risk teşkil eden durumlardır. Erkekler ve kadınlarda hemen hemen aynı oranda görülmektedir.

Related posts

Leave a Comment