Dünya Sağlık Örgütü, kalp hastalığı riskini en aza indirmek, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklardan korunmak ve tedaviyi desteklemek için haftada en az 150 dakika egzersiz yapılmasını öneriyor. Bazı hastalıkların tedavisinde son derece etkili olan spor yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Sağlıklı insanların egzersiz yoluyla oluşabilecek hastalıkları önleyebileceğini savunan uzmanlar, hastalık sırasında fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezlerinde yardım alınabileceğini söylüyor. Egzersiz programı kişinin sağlık durumuna ve sağlık sorununa göre hazırlanmalıdır. Bu nedenle tüm sporların tüm hastalıkların tedavisinde faydalı olmadığı sonucuna varılmıştır. Kabızlık, yorgunluk, gaz, halsizlik veya şişkinlik gibi sorunlar düzenli egzersiz ve düzenli spor yapanlarda daha da az görülür.
Hastalıklarla savaşan 5 spor;
- Tai chi. Hemen hemen her hastalığın altında yatan stres etkenini en aza indirebilen tai chi, her yaş için önerilir. Tai Chi kolay bir zorluk seviyesine sahiptir ve stil olarak meditasyona çok yakındır. Ruh halini ve genel sağlığı iyileştirmeyi amaçlayan tai chi, düşme ve kaza riskini en aza indirdiği ve ileri yaşlarda vücudun dengesini sağladığı için tercih ediliyor. Gençlerin yanı sıra 50 yaş ve üzeri kişilerin de yapabileceği hafif egzersizleri içerdiği için her yaşa uygun bir spor seçeneği olduğu söylenebilir.
- Yürüyüş. Düzenli yürüyüş sağlığınız için çok önemlidir. Bu, uyluk, bacak ve baldır kaslarını aktif olarak çalıştırdığı için çok etkili bir spordur. Eklem ve kemik sağlığına faydalı olduğu kadar kalp sağlığını da koruduğu bilinmektedir. Spor için tasarlanan, terletmeyen ve oldukça hafif olan eşofmanlarla hafta sonları düzenli olarak yürüyebilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışmanız ve önerilen süre içerisinde yürümeniz gerektiğini hatırlatırız.
- Pilates. Düşük yoğunluklu ancak düzenli olarak yapıldığında oldukça sağlıklı olan pilates, bir zihin-beden sporudur. Kas yapısını güçlendiren ve esneklik kazandıran Pilates ile kasların ve eklemlerin yapısını güçlendirmek mümkündür. Nazik ve onarıcı egzersiz ile hem sağlığınızı geri kazanabilir hem de daha pürüzsüz ve daha tonda görünebilirsiniz. Kolaylıkla temin edebileceğiniz küçük bir Pilates ekipmanı ile istediğiniz zaman evde egzersiz yapabilirsiniz. Sırt, göğüs ve karın bölgelerini aktif olarak çalıştıran pilates; Fıtık gibi omurga rahatsızlıklarını da tedavi edebilirsiniz. Ancak işinizi bir uzman nezaretinde yapmanız gerektiğini unutmayınız.
- Yüzme: Vücuttaki tüm kasları etkin bir şekilde çalıştırdığı bilinen yüzme, kan dolaşımına ve metabolizmaya doğrudan etki eder. Kas dengesini koruyan ve dayanıklılığı artıran yüzme ile birçok sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Eklem problemleri olan kişilerin rahatlıkla kullanabileceği yüzme, suyun kaldırma kuvvetinden faydalanır. Böylece eklemlerinizi zorlamadan egzersiz yapabilirsiniz. Dahası, kilo vermek yürüyüş dahil birçok spordan daha etkilidir. Haftada ortalama 3 kez önerilen yüzme, özellikle üst vücuttaki kasların gelişimi için oldukça faydalı bir spordur.
- Yoga. Stres seviyelerini en aza indiren yoga egzersizleri, nefesinizi düzenlemenin yanı sıra, enerjinizi geri kazanmak ve kaslarınızı germek için çok etkili bir spordur. Herkesin kendi kolay temposunda yapabileceği yoga ile ortaya çıkabilecek birçok hastalığı önleyebilirsiniz. Daha sağlıklı ve zinde yaşamayı hayal ediyorsanız yoga yapmanızı öneririz. Yavaş temposunda ekstra çaba harcamadan yoga yaparak sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.