Hamilelikte Kabızlık ve Bulantı Sorunu

Tıp dilinde konstipasyon olarak adlandırılan kabızlık problemi hamilelik döneminde bayanlarda geçiş zamanının artması ve genişleyen uterusun meydana getirdiği baskı neticesinde yaygın olarak görülmektedir. Bunun dışında hemoroid görülme riski de normale oranla daha fazladır. Hamilelikten önce bağırsakları sağlıklı ve düzgün çalışan bayanlar hamilelik süresincede gün içerisinde 2-3 litre sıvı tüketerek, uyguladıkları beslenme programlarında bol posalı meyvelere ağırlık vererek ve düzenli spor yaparak bu sorunun önüne geçebilirler.hamilelikte kabızlık, hamilelikte bulantı, hamilelerde bulantı oluşması

Gün içerisinde 2-3 litre sıvı tüketiminin yanı sıra bol lif içeren yiyeceklerin yenilmesi de hamilelikte yaygın olarak rastlanılan konstipasyon rahatsızlığını engelleyebilmek için gereklidir. Özellikle yulaf ezmesi, barbunya, ahududu, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye ve kepekli ekmek lif bakımından zengin gıdalardır. Bunun dışında yemekten sonra kayısı, erik ve incir kompostolarını tüketmek içerisindeki lifler sayesinde bağırsaklarınızı rahatlatacaktır. Bununla beraber düzenli olarak yapacağınız yürüyüşler ve egzersiz hareketleri kabızlığın engellenmesine önemlidir. Eğer imkanınız varsa açık havada gerçekleştireceğiniz hafif tempolu yarım saatlik yürüyüşler kabızlığı engellemenin dışında bebeğiniz ve sizin sağlığınız içinde faydalı olacaktır.

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken nokta ilaç kullanımıdır. Normalde hamile değilken kullandığınız ve vücudunuza herhangi bir yan etki yapmayan ilaçlar hamilelik döneminde bebeğiniz ve sizin sağlığınız açısından tehlike oluşturabilir. Bu yüzden mutlaka kabızlık da dahil olmak üzere hamilelik döneminde tüm hastalıkların tedavisinde kullanacağınız ilaçları daha önceden doktorunuza danışın ve herhangi bir yan etkisi olup olmadığını öğrenin.

Hamilelikte Mide Bulantısı ve Kusma

Hamilelik döneminde mide bulantısı ve kusma hamileliğin olmazsa olmazlarından kabul edilebilir. Genellikle tüm hamile bayanlar bu sorunları dönem dönem yaşamaktadırlar. Daha çok hamileliğin dördüncü ve sekizinci haftaları arasında başlayan ve on beşinci haftaya kadar kendini gösteren bu sorun kimi bayanlarda yirminci haftaya kadar uzayabilir. Mide bulantısı genellikle sabahları şiddetli olup akşam saatlerine doğru zayıflamaktadır. Kimi nadir durumlarda çeşitli psikolojik faktörlerle birlikte tüm gün boyunca sürebilmektedir. Şiddetli mide bulantısı ve kusma problemi genç hamile kalmış bayanlarda ve ikiz bebek bekleyen anne adaylarında daha şiddetli meydana gelmektedir. Bu problemin nedeni yapılan tüm araştırmalara rağmen henüz netlik kazanamamıştır. Kesin olmamakla birlikte yüksek hCG düzeyleri, estrojen hormonu seviyesinin yükselmesi, psikolojik etkenler, B6 vitaminin ani olarak düşmesi ve hamilelik döneminde mide ve bağırsak sistemindeki değişikliklerin neden olduğu tahmin edilmektedir. Hamile kalmadan önce midesinde ülser rahatsızlığı bulunan bayanlar bu sorundan daha fazla şikayet etmektedirler.

Hamilelikte bulantı ve kusmayı engellemek için az porsiyonlarda fazla öğün olarak beslenmek önerilmektedir. Öğünlerde yemeklerin yanında mümkün olduğu kadar az sıvı alınması da mideyi rahatlatan faktörler arasında yer almaktadır. Genellikle şiddetli bulantısı ve kusma problemi olan bayanlara kuru, yağsız ve tuzlu besinler tavsiye edilmektedir. Temel uygulanması gereken prensip, mideyi komple boş veya komple dolu olarak tutmaktan uzak durmaktır

Her zaman mide bulantısı ve kusmalar masum kabul edilmemelidir. Şiddetli olan kusmalar kişide aşırı su kaybına sebep olabilmektedir. Tıp dilinde bu duruma hiperemezis gravidarum ismi verilmektedir ve genellikle anne adayının depoları yıkılmaya başlar ve bu arttıklar kan ve idrar içerisine karışır. Yapılan idrar testlerinde keton maddesi normalden fazla miktarda bulunuyorsa bu annenin düzgün ve dengeli bir beslenme programına sahip olmadığının kanıtıdır ve kimi durumlarda bu annenin hastaneye kaldırılıp serum tedavisi görmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle bir gün içerisinde geçmeyen mide bulantılarında ve dayanılamayacak kadar şiddetli olan kusma durumunda doktora gitmenizde fayda vardır.

Related posts

Leave a Comment