Dişeti çekilmesinde dişetindeki dokular dişin altına çekilerek kök yüzeylerini açığa çıkarır ve dişlerin olması gerekenden daha uzun görünmesini sağlamaktadır. Normal, sağlıklı dişeti dokusu ile dişlerin arasına sivri bir taç şeklindedir ve dişler boyunca tarak şeklinde görünüyor. Diş etleri kaybolursa, dış faktörlere maruz kalmaması gereken dişin tabakası ortaya çıkmaktadır ve hassasiyet, lekelenme ve ya diş çürümesine maruz kalabilmektedir. Dişin bu kısmı dentin olarak bilinir ve daha sarı renkte olmaktadır. Dentin tamamen diş eti örtüsüyle kaplı olduğu durumlarda tipik olarak yalnızca dişin beyaz minesi tacı bulunuyor.
Dişeti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Dişeti çekilmesinin ana nedeni periodontal hastalık ve ya diş eti hastalığının başlangıcını oluşturur. Bakteriyel diş eti enfeksiyonları dişeti dokusunu ve dişlerinizi doğru yerde tutan destekleyici kemiği yok ediyor.
- Dişleri çok agresif bir şekilde fırçalamak, er ya da geç diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Dişlerin minesinde hasara ve aşınmaya neden olabiliyor.
- Genetik olarak olan yatkınlığın dişeti çekilmesiyle bağlantılı bir araştırmalar yapılmıştır. Dişeti hastalığından muzdarip olanların dişeti çekilmelerinden yüzde 30’unun bu durumu önlemeyi zorlaştıran bir yatkınlığa sahip olduğunu keşfedilmiştir.
- Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler daha dişeti çekilmelerine neden olabilmektedir.
- Zayıf diş sağlığı bakımı, dişlerinizde ve dişler arasında hasar gören diş taşı oluşmasına fırçalama ve diş ipi yokluğu, dişetlerinin erimesine ve dişeti çekilmesine neden oluyor.
- Dil veya dudak delmenin veya mücevherin deliğe yerleştirilmesinin aktivitesi sonunda dişlerin aşınması gözlemlenmektir. Bu durum dişeti çekilmesine sebebiyet verir.
- Dişlerinizi sıkarsanız ya da dişlerinize istenmeyen bir baskı uygularsanız, bu durum dişeti çekilmesine neden olabiliyor.
- Tütün kullanımı dişin yüzeylerindeki plak oluşumunda daha büyük bir risk yaratabilir ve bu da çıkarılamayacak kadar zor olup erken ortaya çıkmış dişeti çekilmesine neden olur.
- Dişlerin eşit şekilde bir araya gelmesini engelleyen, eğik ya da yanlış hizalanmış dişler, ısırma, dişlerin üzerine istenmeyen kuvvetle birleştiğinde dişeti çekilmesine neden olabilmektedir.
Dişeti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
- Kırmızı, şişkin dişetleri
- Fırça veya diş ipi kullanımından sonra dişetlerinde kanama
- Ağız kokusu
- Görsel olarak küçülen dişetleri
- Dişetlerinde ağrı