Diş çekimi ameliyatları yapmak için özel olarak eğitilmiş diş hekimleri olan diş hekimleri diş çekimi yapabilirler. Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin çekileceği bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi enjeksiyonu yapacaktır. Bazı durumlarda diş hekimi, özellikle gömülü bir yirmi yaş dişini çıkarırken daha güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi, ağrıyı önleyecek ve işlem boyunca hastayı uyutacaktır.
Diş hekimi dişeti ve dişi örten kemik dokusunu keser. Daha sonra dişi forseps ile yakalar ve normalde dişi yerinde tutan çene kemiğini ve bağları gevşetmek için hafifçe ileri geri hareket ettirir. Bazı durumlarda ulaşılması zor bir diş birkaç parça halinde çıkarılabilir.
Diş çekimi sonrası kanama doğal ve gereklidir. Genellikle dişten kalan boşlukta kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi diş boşluğuna bir gazlı bez yerleştirir ve hastaya kanamayı durdurmak için ısırması talimatını verir. Bazı durumlarda diş hekimi, çıkarılacak bölgedeki diş eti kenarlarını kapatmak için birden çok kendi kendine emilebilir sütür kullanabilir.
Bazen delikteki kan pıhtısı yarılıp düşerek boşluktaki kemiği açığa çıkarır. Bu acı verici ve riskli bir durumdur. Septik çıkış olarak adlandırılan bu duruma kuru çıkış da denir. İyileşmeye başlamak için bir kan pıhtısının oluşması gerektiğinden, diş hekimi deliğe birkaç gün boyunca antiseptik veya antibiyotik içeren anestezik bir macun enjekte edebilir.
Diş çekimi sonrası
Diş çekildikten sonra diş hekimi hastayı tedavi için eve gönderir. İyileşme süreci genellikle birkaç gün sürer. Bu süreçte oluşabilecek rahatsızlığı en aza indirmek, enfeksiyon riskinizi azaltmak ve iyileşmenizi hızlandırmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.
Öncelikle ağrı kesicileri doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız. Kanamayı azaltmak ve diş yuvasında pıhtı oluşmasına neden olmak için diş hekiminin uyguladığı gazlı bezi sıkıca ama nazikçe ısırmak gerekir. Kanın tamamen ve tamamen emilmesinden önce, gazlı bezlerin değiştirilmesi gerekir. Diğer durumlarda, diş çekildikten sonra gazlı bezi orada üç ila dört saat bekletmek gerekir.
Bu bölgede şişmeyi önlemek için, diş çekildikten hemen sonra etkilenen bölgeye bir buz torbası uygulamak yararlıdır. Bu torba bir seferde 10 dakika uygulanmalıdır.
Diş çekildikten sonra en az 24 saat dinlenmeniz gerekir ve ertesi gün veya iki gün aktivitenizi sınırlandırın. Ayrıca diş çekildikten sonraki 24 saat içinde yuvada oluşan pıhtıların yerinden çıkmaması için bu bölgenin su veya şiddetli tükürme ile durulanmasından kaçınmak gerekir. 24 saat sonra yarım çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık suyu karıştırarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Diş çekildikten sonra çorba, patates püresi, yoğurt, puding veya elma püresi gibi yiyecekler yemelisiniz. Çıkarılan diş iyileştikçe, yavaş yavaş katı yiyeceklere geçmelisiniz. Pipetler ilk 24 saat kullanılmamalıdır. İyileşme sürecini hızlandırmak için iyileşme sürecinde sigara içilmesine izin verilmemelidir.
Yüzüstü pozisyonda, baş bir yastıkla desteklenmeli ve dik tutulmalıdır. Yatay bir yüzeyde yatmak kanamayı uzatabilir.
Dişlerinizi ve dilinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmaya devam etmeli ve çekilen diş bölgesinden uzak durmalısınız. Bu, enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olacaktır.
Anestezi sonunda diş çekimi sonrası ağrı hissedilir, bu normaldir. Diş çekildikten 24 saat sonra hafif bir şişlik ve hafif bir kanama beklenebilir. Ancak diş çekildikten sonra kanama veya şiddetli ağrı dört saatten fazla sürerse diş hekimi tekrar aranmalı ve durum bildirilmelidir. Ek olarak, ateş ve titreme, bulantı veya kusma, etkilenen bölgeden kızarıklık, şişlik veya aşırı akıntı, öksürük, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi enfeksiyon belirtileri varsa, diş hekiminize görünmelisiniz.
Diş çekimi sonrası iyileşme
Diş çekildikten sonraki ilk iyileşme süresi genellikle bir ila iki hafta sürer. Aynı zamanda açık boşlukta yeni kemik ve diş eti dokusu büyür. Bununla birlikte, zamanla bir dişi (veya dişleri) kaybetmek kalan dişlerde değişikliklere, zayıf ısırıklara ve çiğneme zorluğuna neden olabilir. Bu nedenle diş hekimi eksik diş veya dişlerin implant, sabit köprü veya protez ile desteklenmesini önerebilir.