Çocuğum Benim Yaşadıklarımı Yaşamamalı

Aile hayatında yaygın gördüğümüz konulardan biri “ben yapamadım çocuğum yapsın” “benim yaşayamadığımı çocuğum yaşayacak” düşünceleridir. Anne ve babalar kendi geçmişlerini dolduramadıkları hususlarla çocuklarının hayatını doldurma çabasına girmekteler.

Ebeveynler kendi ailelerinden göremediklerini çocuklarına göstermek, almayı isteyip de alamadıklarını çocuklarına almak ve çocukluklarında yaşadıklarını çocuklarına yaşatmamak için büyük çaba sarf ederler. Tüm çabalar çocukları için olsa bile aslında faydadan çok zarara sebep olmaktadır.çocuk yetiştirme, çocuk nasıl yetiştirilir

Geçmişte yaşananları çocuklarına yaşatmamak için mücadele eden anne ve babalar; çocuğun okul yaşamına, öğretmenlerine, arkadaşlarına, arkadaşlarının anne ve babalarına fazlasıyla müdahale ederler. Bu müdahale sonucunda çocuklarıyla araları açılır ve iletişim bağları kopar.

Aslında bu noktada yapılan en büyük hatalardan biri; Kendi eksikliklerini çocukta tamamlamaya çalışmak olup, doğru olan ise çocuğun asıl ihtiyaçlarını fark edip karşılamaya çalışmaktır.

Kendi çocukluğunda ki hasarları çocuklarına verdikleriyle kapatmaya çalışan anne babalar; tıpkı kendi anne ve babasının başaramadığı gibi yeterince ebeveyn olmayı başaramamaktadır.

Çocuk eğitiminde dikkate alınması gereken esas noktalardan biri çocuğun neye yeteneğinin olduğunu ve ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmektir. Bir çocuğun eli resim yapmaya yatkınken siz içinizde ki doktor olma mesleğini gerçekleştirmeye çalışırsanız eğer; çocuğun meslek hayatının bittiği ana geldiniz demektir. En çok rağbet gören ve iyi bir meslek olan bölümleri okuması için diretme halinde çocuklar okumaktan soğuyacak ve kendilerini haylazlığa bırakacaktır.

Zira severek ve isteyerek yapılan her meslek başarının yıldızıdır. Çocuk eğitiminde başarılı olmanın en önemli davranışlardan biri güzel bir iş yaptığında onu övmektir. Yalnızca kötü huylarını dillendirir ve sürekli eleştiriye maruz bırakırsanız başarı dünyasından onu kendi ellerinizle def etmiş olursunuz.

Çocuklar üzerine yazı yazılmamış beyaz kağıtlardır. Ne yazarsanız ona göre şekillenir. Çocukların dilini bilmek ve ona göre yazmak aile hayatının prensibi haline gelmelidir.

Related posts

Leave a Comment