Eski sanatçılardan birinin adını söyleyin desem herhalde belli bir yaşın üzerindeki birçok kişinin aklına Barış Manço gelir. Bu yazımda sizlere Barış Manço namı değer Barış abiyi anlatmak istiyorum. 2 Ocak 1943’te Üsküdar’da gözlerini dünyaya açtı barış abi. İkinci Dünya Savaşı’nın en yoğun yaşandığı günlerde dünyaya gelen Manço, ailesinin artık dünyaya barış gelsin aruzu ile Barış adını almıştı. İlkokul eğitimini Yel Değirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokul’nda tamamladı. Buradaki eğitiminin ardından Galatasaray Lisesi’nde eğitimine devam eden Manço müziğe de ilk adımlarını burada attı. Galatasaray Lisesi Manço’nun müzik temellerini attığı yer ve ilk müzik grubu Kafadarlar’ı kurduğu yer olarak çok önemlidir. Burada Kafadarlar müzik grubunu kuran Barış Manço artık yavaş yavaş müziğin içine doğru yolcuğa başlamıştı.
Kafadarlar mzüşk grubunun ardından ikinci müzik grubu olan Haramiler müzik grubunu kurdu. Haramiler grubu da yine Galatasary Lisesi’nde arkadaşlarından oluşuyordu. Haramiler grubu ile birlikte dönemin o an popüler olan müziklerini kendilerine has biçimde yorumladı. 1959 yılının Nisan ayı başında Galatasaray Lisesi kenferans salonunda ilk resmi konserini düzenledi. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi’nde “resim-grafik-iç mimarı” alanında tamamladı ve okulunu birincilik ile bitirdi.
1963-1971 yılları arasında Belkçika’da Lemistgrees adlı bşr grup kurdu ve 1965 yılında Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te 2 adet 45’lik plak çıkarttı. 1970’li yılların başında Türkiye!ye dönen Manço, Fuat Güner, Mazhar Alanson ile birlikte Kaygısızlar isimli grubu kurdu. İşte bu yıllarda dillere dolanan “dağlar dağlar” parçası ile çok iyi bir çıkış elde etti. Hani şu “yol ver geçem, sevdiğimi son bir olsun yakından görem…” diye devam eden parça. Dağlar dağlar plağı 4-5 ay içerisinde 700.000 adetten fazla satıldı. 1971 yılında Kurtalan Ekspresi kuran Manço bu grup ile Anadolu turneleri sürerken, yurt dışında da televizyon programları yaptı. Kurtalan Ekspres, sanelerde olduğu kadar Manço’nun sunduğu programlarda da yer aldı.
1988 yılında trt1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan televizyon programı 1998 yılının haziran ayında 378inci kes ekrana gelerek Türk televizyon tarihinde ulaşılması zor bir rekor kırdı. Ekvatordan kutuplara isimli programı ile ekibiyle birlikte 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600 bin kilometreye kadar yol kat etti. Bu nedenle Barış Çelebi olarak isimlendirildi. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı kendisine on iki altın ve bir platin albüm ile kaset ödülü kazandırdı. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti devlet sanatçısı ünvanına layık görüldü. Şubat 1999 tarihinde evinde geçirdiği kap krizi soncu hayata gözlerini yumdu.