Alerji testi nasıl yapılır?

Alerji Türleri

Alerji semptomları, alerjinin türüne göre değişir. Alerjinin yaygın semptomları burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırma, kaşıntı ve burun akıntısıdır.

Alerjik rinit: Yaz gribi, bahar nezlesi veya saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit polen, ev tozu, bazı yiyecekler, hayvan tüyleri ve kimyasallardan kaynaklanabilir. Burun akıntısı, hapşırma, kuru öksürük, boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısı alerjik rinit belirtileridir.alerji testi yapımı, alerji testi nasıl olur, alerji testi neden yapılır

Alerjik astım: Genetik yatkınlığı olan alerjik astım, bronşların akciğerlerinin alerjenik maddelere reaksiyonudur ve solunum yolu alerjisine işaret eder. Göğüste sıkışma, nefes darlığı ve kuru öksürük semptomları olan hastalığa küf, hamamböceği, polen, ev tozu ve hayvan kılı neden olur.

Alerjik konjunktivit: Konjunktiva olarak bilinen gözün beyaz kısmını çevreleyen zarın alerjik maddelere verdiği reaksiyona alerjik konjunktivit denir. Gözlerde sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtiler var.

İdrar yapma: kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomlarla birlikte idrar yolu ilaçlarına alerji; Yumurta, domates, fındık, inek sütü ve kullanıma hazır gıda takviyelerinin yanı sıra ev tozu, polen ve böcek ısırıkları gibi alerjenler de buna neden olabilir. Vücudun gıdalardaki proteinlere tepkisi olan besin alerjisi ishal, mide ağrısı, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilere neden olur.

Atopik dermatit: 6 aydan 2 yaşına kadar olan çocuklarda görülen bir egzama türü olan atopik dermatit, tedavi edilmezse alerjik rinit ve astıma ilerleyebilir.

Anafilaksi: Arı alerjisi olarak bilinen arı sokması bölgesinde şişlik ve ağrı. Bu alerji solunum güçlüklerine ve bilinç kaybına neden olabilir. Tehlikeli bir alerji türü olan anafilaksi ölümcül olabilir.

Alerji testleri

Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan testleri veya cilt testleri ile belirlenir.

Enjeksiyon testi: Bu cilt alerjisi testi, 20 ila 30 çeşit alerjenik maddeyi tespit edebilir. Alerji sorunu olan bir hastanın cildi çizilir. Çözelti şeklinde hazırlanan alerjen maddeler çizik cilde damlar. Yaklaşık 30 dakika sonra, kızarıklığa neden olan madde bir alerjen olarak kabul edilir.

Yama Testi: Egzamaya neden olan alerjik maddeleri belirlemek için kullanılan bir testtir. Bant üzerine kimyasallar dökülür, bu bant hastanın sırtına yapıştırılır ve 2 gün bekletilir. Kızarıklık alanları, alerjenik bir maddenin tespitine izin verir.

Kan testi: Kandaki IgE antikorlarının seviyesi, alerji testi türleri arasında en etkili test olan kan testi ile ölçülür.

Related posts

Leave a Comment