Alerji ve soğuk algınlığı semptomları benzer özelliklere sahip olabilir:
yanan gözler
Kaşıntılı burun ve boğaz
hapşırma
tıkanıklık ile burun akıntısı
Alerji ve soğuk algınlığı semptomlarını ayırt etmek kolaydır. Semptomlara bir alerji neden oluyorsa, bir kişi bu semptomları ilk kez yaşamaz. Genetik kökenli olmalı ve bu semptomları yıllardır aynı tarihlerde yaşamış olmalıdır. Semptomlar bir hafta içinde azalır ve kaybolursa, bunun nedeni soğuk algınlığı olabilir. Ancak bu durum bahar aylarında da devam ederse alerjiden şüphelenilmelidir.
Ateş yoksa ve burun akıntısı varsa – alerjik rinit; Burun akıntısı daha sarı ise, vücut ağrıları ve hafif ateş varsa bu soğuk algınlığı belirtisidir. Alerjik rinit, alerjen bir madde ile temastan sonra başlar. Soğuk algınlığı, virüs bulaştıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar.
Alerjik rinit nedir?
Halk arasında bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, özellikle sabahları burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma, kızarıklık ve gözlerde sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Semptomlar ilkbahar, yaz ve erken sonbaharda ortaya çıktığı için genellikle ağaç poleni, çimen veya yabancı ot polenlerinden kaynaklanır ve hastalar polen mevsimi dışında hayatlarını rahat bir şekilde sürdürme eğilimindedir.
İlkbaharda alerjenlerden korunmak için ne yapılmalı?
Polenlerin havada yoğunlaştığı dönemlerde dışarı çıkmamalı, kapı ve pencereler kapalı olmalıdır. Polen, sıcak ve kuru havalarda daha yaygın olmasına rağmen, yağışlı havalarda daha az miktarda bulunur. Polen saçınızda ve kıyafetlerinizde biriktiğinden kıyafetlerinizi sık sık değiştirin ve duş alın. Ayrıca evcil hayvanlar, halılar, yün battaniyeler, kuş tüyü yastıklar vb. dış alerjilere karşı korunmak için kullanılmamalı veya nemli temizlenmemelidir.