Çocuklarda Besin Alerjisi

Normal şartlarda zararsız olan gıda maddelerini zararlı olarak kabul eden bağışıklık sisteminden kaynaklanan reaksiyonlara besin alerjisi denir. Çocuklukta görülen gıda alerjileri bazen gelişim sırasında kendiliğinden düzelir ve bazen yetişkinliğe kadar devam eder. Gıda alerjisi olduğundan şüphelenilen çocuklar bir uzman tarafından derhal değerlendirilmelidir. Gıda alerjileri, tedavi edilmezse bırakılırsa, nefes darlığından mide bulantısına, kusmadan kaşıntılı cilde ve hatta ileri vakalarda yaşamı tehdit eden çeşitli sorunlara neden olabilir.çocuklarda gıda alerjisi, besin alerjisi nedenleri, besin alerjisi neden olur

Yiyecek alerjileri, bir kişinin hayatını bebeklikten, çocukluktan ve hatta rahimden etkileyebilir. Bu problemle ilişkili semptomların ortaya çıkması için hastanın birkaç kez alerjik gıdaya maruz kalması ve duyarlı hale gelmesi gerekir.

Semptomlar

Besin alerjileri, alerjenik yiyecekler yiyerek veya bu yiyecekleri koklayarak, soluyarak veya dokunarak tespit edilebilir. Şiddetli alerjik vakalarda kişi söz konusu yemeği yemese bile, yiyen kişi tarafından pişirildiğinde, yenildiğinde hatta öpüldüğünde ciddi bir alerjik reaksiyon yaşayabilir.

Hangi yiyecekler alerjiye neden olur?

Her türlü yiyecek alerjiye neden olabilir. Ancak bazılarının alerjiye neden olma olasılığı diğerlerinden daha yüksektir. Çocuklarda bu grup süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kividen oluşur.

Sık çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik rinit, migren, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Nadir durumlarda bal da alerjiye neden olur.

Birçok sistemi etkileyebilen bu sorun, farklı şekillerde kendini gösterir;

Nefes alma, nefes darlığı veya hırıltılı solunum

Yutma güçlüğü

Ses kısıklığı veya konuşma güçlüğü

Yüzün, dudakların, dilin ve boğazın şişmesi

Soğuk, nemli veya soluk mavi cilt

Soluk, sersemlemiş hissetmek

Mide bulantısı, kusma veya ishal.

Hızlı ve zayıf kalp atışı

Kan basıncında keskin bir düşüş ile baş dönmesi hissi

Bilinç kaybı

Teşhis yöntemleri

Uzman bir doktor tarafından çocuğun kapsamlı bir tıbbi muayenesi yapılmalıdır. Testler için tıbbi muayene sonrasında çocuğun hafta boyunca yediği ve içtiği yiyecekler hakkında doktora bilgi verilmesi gerekir.

Gıda alerjileri için yapılan testlerden bazıları;

Deri prick testi

Deri kanaması, belirli alerjenlere veya tetikleyicilere yanıt olarak çocuğunuzun IgE antikorlarını ölçen bir testtir. Küçük bir çizik veya enjeksiyonla çocuğunuzun cildinin yüzeyine veya cilt altına çeşitli alerjenleri içeren küçük miktarlarda solüsyon enjekte edilir.

Hastanın bu çözüme bir reaksiyonu varsa, bu belirti küçük kırmızı bir alan olarak görünür. Bir çocuğun cildinin bir cilt iğnesine tepki vermesi, her zaman çocuğun reaksiyona neden olan alerjenlere alerjisi olduğu anlamına gelmeyebilir.

Kan testleri

Alerji kan testleri, kandaki belirli alerjenlere karşı IgE antikorlarını ölçer. Yaygın olarak kullanılan başka bir kan testi, radyoallergosorbent testi veya RAST olarak adlandırılır. Deri testi yapılamayan hastalarda kan testi yapılabilir. Deri testinde olduğu gibi, pozitif bir kan testi sonucu her zaman çocuğunuzun bu alerjene alerjisi olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca bu testler için ELISA yöntemi de kullanılmaktadır.

Gıda provokasyon testleri

Bu test bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bu, çocuğa ağız yoluyla veya inhalasyon ve gözlem yoluyla küçük miktarlarda potansiyel alerjen verilerek yapılır.

Tedavi yöntemleri

Temel olarak bu rahatsızlık, alerjik gıdaların diyetten çıkarılmasıyla tedavi edilir. Eliminasyon diyeti adı verilen bu yöntemde hastanın, alerjik besinleri diyetten çıkarırken bu besini içeren hiçbir şeyi yememesi gerektiğini bilmesi önemlidir: Örneğin, inek sütü alerjisi olan bir çocuk süt ve süt ürünleri içeren yiyecekler yememelidir: Süte ek olarak peynir, yoğurt veya bunlardan yapılan yiyecekleri yememek de önemlidir. Tedavi edilmeyen gıda alerjileri yaşamı tehdit edebilir. Özellikle son yıllarda artan yer fıstığı ve ağaç yemişlerine bağlı alerjilerde anafilaksiye bağlı ölümler yaygındır. Çocukluk dönemi gıda alerjilerinde, gıda toleransının gelişmesi ve gıda alerjilerinin ortadan kaldırılması, genellikle yiyeceklerin diyetten çıkarılmasıyla gerçekleşir. Örneğin, çocuklarda yaygın olan inek sütü alerjisi yetişkinlikte kaybolabilir, ancak yer fıstığı, fındık ve ceviz gibi ağaç yemişlerinin yanı sıra balık ve kabuklu deniz ürünleri alerjisi yaşam boyu devam edebilir.